Sunday, September 24, 2006

Nena - 80'ernes tyske pop-prinsesse

Jeg så forleden af det tyske band Tokio Hotel, som er et af de hotteste bands i tyskland i øjeblikket, var gået nummer 1 på Boogie Listen og dermed også ved at blive et stort hit i Danmark.

Bandet fik mig til at tænke på den tyske 80'er pop-prinssese Nena, hvis debutplade "Nena" fra 1983 er en af mine 80'er pop rock favorit albums... og også den dag i dag, selvom det kan virke lidt kitschet. Et stærkt debut album med sange som Nur Geträumt, 99 Luftballons, Kino og Leuchtturm. Sangene emmer af kold tysk 80'er stemning og lederne tanker hen på Kristiane F, vinteraftener i en kold og neonoplyst storby i Tyskland. En poppet version af start 80'ernes post-punk bølge med Devo, Joy Division, Stranglers osv.


Nena var op igennem 80'erne den ultimative tyske popdronning og hendes popsange, som ved nærlyt gemmer en lidt punket hård lyd, er klassikere, og inspirerede bla. britiske Transvision Vamp med den sexede Wendy James i forgrunden. Nutidige populære retrosynth rockbands som The Sounds og danske Candy Crash har mere end råstuderet lyden og energien i lyden fra 30 år tidligere.

Nena har fortsat sin karriere helt op til i dag (med en kæmpe tysk fanskare), men hendes storhedstid for mig var begyndelsen af karrieren.

Lyt til den fantastiske første single "Nur Geträumt" fra 1982, dette klip var også hendes allerførste tv-optræden.Andre højdepunkter:

99 luftballons - 1983
Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann - 1984
Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann - Et fantastisk klip fra 2003 med Nena og Kim Wilde i duet

Inspirede bands:

Tranvision Vamp: I want your love
The Sounds: Seven Days A Week
Tokio Hotel: Rette mich

0 Comments:

Post a Comment

<< Home