Friday, September 01, 2006

Enter the world of swing!

Stortrommen buldrer, highhatten løber, kontrabasen thumber og blæserne fyrer op under festen. Swingmusik, som man kendte den fra de store bigbands i 30'erne og 40'erne oser langt væk af dans, fest og kroppen kan ikke stå stille!

Swing har igennem de sidste 15 år haft en kæmpe rennaisance i form af Neoswing, traditionale swing orkestre og det faktum at det er blevet in at danse igen. Amerikanske bands som Big Bad Voddoo Daddy, Cherry Poppin Daddies, Brian Setzer osv. har bragt feberen til Europa igen og specielt i Sverige og Tyskland lever swing-subkulturen i bedste velgående på klubber og koncertvenues.

I Danmark arrangerer svenske Club Hepcat koncerter ca. hver anden måned med primært svenske swing bands, samtidig med at de har danseklasser hver uge. Jeg har igennem de sidste par år været til flere af deres arrangementer og det er altid en fest fordi folk fyrer den af på dansegulvet (ikke så meget mig, men mere de erfarne swingdansere som er en fornøjelse at kigge på). Til hver koncert er der "introduktions kursus" til dansen, som jeg også har deltaget i og som er sjovt lige at lære et par trin til når musikken starter, men jeg må nok erkende at det kræver lidt mere en 3 kvarters introduktion til at man kan noget. Nogle folk er klædt på i the good zoot suit stil, som er swing clothing og pigerne har fine kjoler på.

Det har ikke altid været de vildeste bands der har spillet, fordi der også er stor forskel på hvad og hvordan folk spiller. I aften f.eks. var det et lidt traditionelt swing band, som var liiiddt kedelig. Er personlige meget til den lidt aggresive, hurtige Swing som mange bands også udfører. Gerne med lidt nyt tilført som nogle bands der går hen og bliver helt ska eller punk agtige.... og det får altså pulsen op lige meget om man danser eller bare lytter!

Jeg har de sidste par år indsamlet en del swing og her følger en lille genreguide i hvad der helt sikkert er værd at lytte til (Bemærk: en meget lille liste i forhold til hvor meget der findes):

Den gamle swing (30-40'erne):

Duke Ellington: C-jam Blues (en swingende session fra en bar. Det må en af de første musikvideoer )

Count Basie: Take Me Back Baby (Endnu en gang en 40 dejlig swing musikvideo)

Benny Goodman: Roll'Em (The King of Swing)

Lidt nyere Swing (50-70'erne) :

Buddy Rich: Time Check (Buddy Rich er den fantastiske trommeslager som også lavede swing udgaven af "The Beats Goes on" med sin 12 årige datter ---------- Lyt til den her)

Frank Sinatra: Lady Luck (Han var altid stjernen i forgrunden, men havde altid det vildeste Swing big band bag ham)

Tito Punte (latin-swing): JAM (Tito Puente er ikke helt rendyrket swing , men en stor band-leder)


Neo-swing (80-00'erne) :
Cherry Poppin Daddies: Zoot Suit Riot (video til deres store hit)

Big Bad Voodoo Daddy: Ohh Yeah (Koncert klip)

Brian Setzer: Caravan (The king of Rockabilly Neo-swing)

Fusions-Swing (90-00'erne) :
Dem Brooklyn Bums (findes desværre ikke noget lyd eller billede på nettet, men lyt til det...Swing metal kalder de det selv... masser af ska og punk :-))

The New Morty Show: Mortyfied (masser af hård guitar i baggrunden af den lækre swing. Lyt bla. til det spændene cover af Billy Idol: White Wedding)

Hipster Daddy'O (skævt og psyckobilly version af swing)

Swing i elektronisk og hip hop (90-00):

Matthew Herbert Big Band: Live (legendarisk DJ der har lavet album med et big band LIVE)

Propellerheads: Crash (swing inspiret Big Beat nummer - bliver mest swing til sidst)

... og masser af andet!!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home