Wednesday, January 11, 2006

Mine Top 10 Jazzplader

Skal du ud og købe noget jazz. Dette er mine yndlings! I uvilkårlig rækkefølge og en masse forskellige perioder og jazz stilarter :



- Chick Corea: Return To Forever (1972)

Pianisten Chick Corea var en af dem der (sammen med Herbie Hancock) var med til at modernisere og revolutionere jazzen med hans brug af elektriske instrumenter (electric piano, synth) og som senere inkorporede rockinstrumenter og blev en del af hele Fusionsjazz-bølgen.

"Return To Forever" er elektrisk, men er ikke fusions-jazz. Kun 5 numre på, heraf 2 vokalnumre og en 23 minutter lang hypnotisk finale, som er højdepunktet. En meget dramatisk plade med lange stille improvisationspassager som opbygger til den store afslutning, som virkelig kommer til at pumpe derudaf og får en op af stolen. Et album som skal høres i hele sin længde for at få den fulde effekt!

I samme stil kan albummet "Light As A Feather" fra 1973 anbefales - også et mesterværk!

Lyt til Chick Corea på Amazon


- Serge Gainsbourg: Du Jazz Dans Le Ravin (1958-1964)
Den legendariske franske crooner-playboy Serge Gainsbourg udgav tidlig i sin karriere (1958-64) et par jazz albums, hvoraf de bedste sange er samlet på dette album. Vi kender bedst Serge fra hans karriere midt i 60'erne og i 70'erne hvor han var mere elektrificeret og rock'et og fra hans duetter med bla. Brigitte Bardot og Jane Bierkin (f.eks "J'taime"). En fransk charmør med et glimt i øjet! ...Men Serge startede altså med at spille jazz og det er helt fænomenalt! Det er ikke jazz som man kender det og som resten i denne liste. Stramt, kort, melodiøst. Lige som et popalbum! Stik i mod alle regler i jazz og dermed måske også et crossover album - et jazz-popalbum. 20 perler heraf 6 instrumentale. Serge i front som fransksproget jazzcrooner med charmerende og stemningsfuld jazz.

Lyt til Serge Gainsbourg på Amazon


- Buddy Rich Big Band: Big Swing Face (1967)
Buddy Rich var en af verdens bedste jazztrommeslager. Hårdslående og energisk styrede han sit big band med fast hånd. Til trods for den store swing-periode var i 30'erne og 40'erne, var Buddy Rich legendarisk i 60'erne pga. hans meget hårde lyd og energiske sceneoptræden.

Dette album er et live album optaget i "The Chez" i Hollywood. Dette er swing i bedste stil. Højdepunktet er "The Beat Goes On", hvor Buddy's 12 årige datter synger Sonny & Chers "The Beat Goes on" (som du måske også kender i en elektronisk udgave med The All Seeing I), som udvikler sig til en vild og galoperende swing med skrigende blæsere og et lokomotiv af et trommebeat under, samtidig med man kan høre Buddy's glædesudbrud under det hele ("Yeah!", "Come on!"). Et "moderne Swing album" med fantastisk energi.

Lyt til Buddy Rich på Amazon


- John Coltrane: Ballads (1962)
Tenorsaxofonisten John Coltrane var en af jazzens mest progressive profiler. Han spillede med bla. med Miles Davis og Thelonius Monk i 50'erne og udgav i 1958 det højst anbefalingsværdige og legendariske album "Blue Train". I 60'erne begyndte han at eksperimentere kraftig og bryde grænser med musikken. Han var en af forgangsmændene for hele avantgardebølgen, som ikke siger mig meget. Det tror jeg selv man skal være musiker for at kunne forstå!

Dette synes noget af hans publikum også, og som en modreaktion udgav han dette album, som er en samling klassikere (standards) lavet af andre, men her spillet med sådan en nerve og intensitet at hårene rejser sig på armene. Hans sprøde sax lyd er fantastisk! Skal du slappe af og hygge lidt er denne plade fantastisk at have kørende i baggrunden.

Lyt til John Coltrane på Amazon


- Miles Davis: Kind Of Blue (1960)
Måske verdens mest kendte, solgte og bedste jazzalbum (og også fortjent!). I samme rolige stil som "Ballads", og også med Coltrane på Sax.

Trompetisten Miles Davis er måske den bedst kendt jazzmusiker, som lavede musik helt op til 80'erne og eksperimenterede i gennem hele sin karriere. Fra standards i 50'erne til pop i 80'erne.

Denne plade dufter af tilrøget jazzklub og swinger stille og rolig igennem alle 5 numre. En behagelig og rar plade med et fantastisk musiker-lineup (John Coltrane, Bill Evans, Cannonball Adderley bl.a.).

Lyt til Miles Davis på Amazon


- Donald Byrd: A New Perspective (1963)
Selvom jazz fra det legendariske og fantastiske pladeselskab Blue Note i 50'erne i 60'erne ikke eksperimenterede vildt meget med musikken prøvede de med dette album alligevel noget helt anderledes... og med et fantastisk resultat!

Trompetisten Donald Byrd's album lever i høj grad op til titelen. Dette album er unikt på den måde at det er en jazz og kor (gospelkor: Coleridge Perkinson Choir). Det lyder måske specielt og for nogen giftigt, men tro mig det er meget swingene og virkelig medrivende. Koret bruges her som et ekstra instrument (ingen tekster) med nynnen og la la's!

Musiker-lineup'et er her også helt fænomenalt med bla. Herbie Hancock og den fantastiske guitarist Kenny Burrel (mere om ham senere)

Lyt til Donald Byrd på Amazon


- Kenny Burrel: Midnight Blue (1967)
Førnævnte guitarrist Kenny Burrel spillede bla. med John Coltrane i 50'erne og 60'erne. Dette album er Burrel's ultimative hyldest til bluesmusikken... og den stinker af det!! En blanding af jazz og blues, og med en fantastisk fantastisk sprød guitarlyd. Den lyd er ikke hørt siden.

Sumpede rundgange med guitar og sax i centrum og altid med den sprøde guitar, som det bærende element i om det er akkompagnement eller solo. Et meget stemningsfuldt og flot album.

Jeg er ikke specielt meget til traditionel bluesmusik, men denne plade får mig virkelig til at revurdere min mening. Jazz bygger på blues, det kan man ikke komme fra og dette er beviset, hvor det forenes så smukt!

Lyt til Kenny Burrel på Amazon


- Horace Silver: United States Of Mind (1970)
Pianisten Horace Silver udgav i 1970 dette fantastiske dobbelalbum med politiske sange, vokaljazz. De politiske og aktivistiske slut'60'erne influerede sig også i jazzen, hvor dette album er et produkt af tiden. Sange om frihed, undertrykkelse og andre sager der prægede datidens hippiemiljøer. Dette er ikke psykedelisk hippie musik, men fantastiske glade vokaljazz sange, til tider i stram popform og til tider i vild og outrer jazzvildskab. Et historisk album i tidens ånd og med en fantastisk energi og lyd.

Hvis du tror at jazz er støvet, røget jazzklub stemning, så prøv at lytte til denne her som har en anden og anderledes nerve end andet jazz. Og så alligevel ikke fordi Horace har været på siden 50'erne med bla. Miles Davis og Stan Getz, så han holder stadig stilen i et stramt jazzet greb omend med en mere soulet og poppet attitude.

Lyt til Horace Silver på Amazon


- Herbie Hancock: Maiden Voyage (1965)
Man (jeg) kommer ikke uden om Herbie Hancock, som faktisk var ham der fik mig til at lytte til jazz i sin tid med hans funkede "Headhunters" plade. Pianisten Herbie Hancock's bagkatalog er også meget stort og eksperimenterende. Fra hans rookie-tid med Miles, hardbop tid i 60'erne solo og elektro og diskofunk plader i 80'erne (Prøv at lyt til det fantastiske discoalbum "Feets Don't Fail Me Now" og hør hvor housemusikken har hentet meget inspiration)

Dette album fra 65 er mere traditionel Hard-bop Herbie ala' Miles, som han da også lige var kommet fra, da han inspillede denne her. Fantastisk jazz som den skal spilles. Swingende og råt og lige fra the smoky jazz joint!

Lyt til Herbie Hancock på Amazon


- Dave Brubeck Quartet: Time Out (1959)
Timeout er på stadie med Miles "Kind Of Blue" i forhold til popularitet. En milepæl i jazz historien og en kommerciel succes (og også her fortjent!)

Selvom "Timeout" på mange måder et et klassisk jazzalbum, lyder det overhovedet ikke som andre. Numrene på pladen er anderledes bygget op end andet jazz for den tid, og gør pladen meget unik. Første nummer "Blue Rondo A La Turk" åbner ballet med en variation i tempo og intensitet som man først rigtig hørte mange år senere i jazzsammenhæng. "Hittet" "Take Five" er en fantastisk melodi og du kender det når du hører det. Den får altid mig til at tænke på en film fra start 60'erne (jeg ved bare ikke hvad det er for en, hvilket også er ligemeget...! jeg har stadig billedet i hovedet!)

Lyt til Dave Brubeck på Amazon

2 Comments:

At 4:49 AM, Blogger Sirfryd said...

Jeg er også vældig tilfreds med din top 10 og den er perfekt hvis man er lidt ny i jazzens verden....
Jeg har fundet de fleste albums på bibilioteket :-)

 
At 4:49 AM, Blogger Sirfryd said...

Jeg er også vældig tilfreds med din top 10 og den er perfekt hvis man er lidt ny i jazzens verden....
Jeg har fundet de fleste albums på bibilioteket :-)

 

Post a Comment

<< Home