Sunday, September 24, 2006

Nena - 80'ernes tyske pop-prinsesse

Jeg så forleden af det tyske band Tokio Hotel, som er et af de hotteste bands i tyskland i øjeblikket, var gået nummer 1 på Boogie Listen og dermed også ved at blive et stort hit i Danmark.

Bandet fik mig til at tænke på den tyske 80'er pop-prinssese Nena, hvis debutplade "Nena" fra 1983 er en af mine 80'er pop rock favorit albums... og også den dag i dag, selvom det kan virke lidt kitschet. Et stærkt debut album med sange som Nur Geträumt, 99 Luftballons, Kino og Leuchtturm. Sangene emmer af kold tysk 80'er stemning og lederne tanker hen på Kristiane F, vinteraftener i en kold og neonoplyst storby i Tyskland. En poppet version af start 80'ernes post-punk bølge med Devo, Joy Division, Stranglers osv.


Nena var op igennem 80'erne den ultimative tyske popdronning og hendes popsange, som ved nærlyt gemmer en lidt punket hård lyd, er klassikere, og inspirerede bla. britiske Transvision Vamp med den sexede Wendy James i forgrunden. Nutidige populære retrosynth rockbands som The Sounds og danske Candy Crash har mere end råstuderet lyden og energien i lyden fra 30 år tidligere.

Nena har fortsat sin karriere helt op til i dag (med en kæmpe tysk fanskare), men hendes storhedstid for mig var begyndelsen af karrieren.

Lyt til den fantastiske første single "Nur Geträumt" fra 1982, dette klip var også hendes allerførste tv-optræden.Andre højdepunkter:

99 luftballons - 1983
Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann - 1984
Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann - Et fantastisk klip fra 2003 med Nena og Kim Wilde i duet

Inspirede bands:

Tranvision Vamp: I want your love
The Sounds: Seven Days A Week
Tokio Hotel: Rette mich

Friday, September 01, 2006

Enter the world of swing!

Stortrommen buldrer, highhatten løber, kontrabasen thumber og blæserne fyrer op under festen. Swingmusik, som man kendte den fra de store bigbands i 30'erne og 40'erne oser langt væk af dans, fest og kroppen kan ikke stå stille!

Swing har igennem de sidste 15 år haft en kæmpe rennaisance i form af Neoswing, traditionale swing orkestre og det faktum at det er blevet in at danse igen. Amerikanske bands som Big Bad Voddoo Daddy, Cherry Poppin Daddies, Brian Setzer osv. har bragt feberen til Europa igen og specielt i Sverige og Tyskland lever swing-subkulturen i bedste velgående på klubber og koncertvenues.

I Danmark arrangerer svenske Club Hepcat koncerter ca. hver anden måned med primært svenske swing bands, samtidig med at de har danseklasser hver uge. Jeg har igennem de sidste par år været til flere af deres arrangementer og det er altid en fest fordi folk fyrer den af på dansegulvet (ikke så meget mig, men mere de erfarne swingdansere som er en fornøjelse at kigge på). Til hver koncert er der "introduktions kursus" til dansen, som jeg også har deltaget i og som er sjovt lige at lære et par trin til når musikken starter, men jeg må nok erkende at det kræver lidt mere en 3 kvarters introduktion til at man kan noget. Nogle folk er klædt på i the good zoot suit stil, som er swing clothing og pigerne har fine kjoler på.

Det har ikke altid været de vildeste bands der har spillet, fordi der også er stor forskel på hvad og hvordan folk spiller. I aften f.eks. var det et lidt traditionelt swing band, som var liiiddt kedelig. Er personlige meget til den lidt aggresive, hurtige Swing som mange bands også udfører. Gerne med lidt nyt tilført som nogle bands der går hen og bliver helt ska eller punk agtige.... og det får altså pulsen op lige meget om man danser eller bare lytter!

Jeg har de sidste par år indsamlet en del swing og her følger en lille genreguide i hvad der helt sikkert er værd at lytte til (Bemærk: en meget lille liste i forhold til hvor meget der findes):

Den gamle swing (30-40'erne):

Duke Ellington: C-jam Blues (en swingende session fra en bar. Det må en af de første musikvideoer )

Count Basie: Take Me Back Baby (Endnu en gang en 40 dejlig swing musikvideo)

Benny Goodman: Roll'Em (The King of Swing)

Lidt nyere Swing (50-70'erne) :

Buddy Rich: Time Check (Buddy Rich er den fantastiske trommeslager som også lavede swing udgaven af "The Beats Goes on" med sin 12 årige datter ---------- Lyt til den her)

Frank Sinatra: Lady Luck (Han var altid stjernen i forgrunden, men havde altid det vildeste Swing big band bag ham)

Tito Punte (latin-swing): JAM (Tito Puente er ikke helt rendyrket swing , men en stor band-leder)


Neo-swing (80-00'erne) :
Cherry Poppin Daddies: Zoot Suit Riot (video til deres store hit)

Big Bad Voodoo Daddy: Ohh Yeah (Koncert klip)

Brian Setzer: Caravan (The king of Rockabilly Neo-swing)

Fusions-Swing (90-00'erne) :
Dem Brooklyn Bums (findes desværre ikke noget lyd eller billede på nettet, men lyt til det...Swing metal kalder de det selv... masser af ska og punk :-))

The New Morty Show: Mortyfied (masser af hård guitar i baggrunden af den lækre swing. Lyt bla. til det spændene cover af Billy Idol: White Wedding)

Hipster Daddy'O (skævt og psyckobilly version af swing)

Swing i elektronisk og hip hop (90-00):

Matthew Herbert Big Band: Live (legendarisk DJ der har lavet album med et big band LIVE)

Propellerheads: Crash (swing inspiret Big Beat nummer - bliver mest swing til sidst)

... og masser af andet!!